Prihrana paprike

Jedan od razloga za folijarnu prihranu povrća je stoga što period intenzivnog rasta i razvoja odnosno plodonošenja pada u vrijeme sušnijeg perioda godine kada je smanjeno usvajanje hranjiva iz tla, stoga je preporučljiva lisna prihrana kojima se ublažava nedostatak mikroelemenata za koje većina povrća ima dosta visoke zahtjeve (Ca, Mg, Zn).

Pri uzgoju paprike često se javlja problem uzrokovan nedostatkom kalcija, stoga se kalciju pridaje maksimalna važnost pri uzgoju paprike. Uslijed nedostatka kalcija stanice na vrhu ploda počinju odumirati zbog nemogućnosti dotoka kalcija u plod što se očituje kao suha trulež vrha ploda, na to odumrlo tkivo kasnije se nasele saprofiti, i ti simptomi nedostatka Ca ne smiju se zamijeniti sa opržotinama od sunca koje su bijele.

Prije presadjivanja presadnica u tlo unijeti organski regulator tla H-85. H-85 se primjenjuje u dozi do 10 kg/ha direktno na tlo. Također se može napraviti otopina u omjeru 2-4g /1L vode. Presadnice se umoče u otopinu kraće vrijeme prijepresađivanja. H-85 poboljšava zdravlje i vigor mladih biljčica.

Prihrana paprike:

Pročitaj

Također se preporuča primjena biostimulatora Bioplexa koji pospješuje otpornost biljke na niske temperature i pomaže biljkama da se oporave od stresa nakon presadjivanja. Primjenjuje se u intervalima 10-14 dana, pri zaštiti protiv bolesti i štetnika zajedno sa gnojivima.

Koriste se u folijarnoj primjeni 0,3-0,5L/ha ili kroz sustav kap na kap 0,1-0,15 ml/1L vode.


Preporuke Agrimatco za uzgoj hibrida povrća su orjentacionog karaktera te nisu obavezne. Prikupljene su kroz niz godina od vodećih povrtlara te Agrimatco ne snosi odgovornost kod različitih rezultata uzgoja pošto su sve prikazane vrste povrća uzgajane u idealnim uvjetima. Preko 80 godina uspješnog poslovanja Agrimatco je sigurnost proizvođača na dobar odabir!


Fenofaze


Nedostatci