Folijarna prihrana strnih žitarica

Folijarna prihrana strnih žitarica osigurava visoke prinose, pospješuje usjeve i izvrstan je nadomjestak prilikom nedostatka hranjiva.

U modernoj poljoprivrednoj proizvodnji visoki prinos pšenice predstavlja imperativ uspješne proizvodnje. Tri su glavna kriterija za visoki prinos pšenice: broj klasja po hektaru, broj zrna u klasu i težina zrna. Smanjenje prinosa pšenice može uzrokovati kvaliteta tla, nedostatak hranjiva i vremenske neprilike poput suše ili tuče.

Kako bi se postigao maksimalan učinak, potrebna je optimalna kombinacija preparata za folijarnu prihranu: Novalon, Trazex, Bioplex i Inex.

Folijarna prihrana se izvodi dva puta: prvi put pred kraj faze busanja i početkom faze vlatanja, dok se druga folijarna prihrana izvodi pred kraj faze vlatanja i početkom faze klasanja.

Novalon kao vodotopivo gnojivo uz dušik sadrži fosfor i kalij kako bi osigurao uravnotežen spektar helatiziranih mikroelemenata. Njegova primjena osigurava optimalno usvajanje hranjiva neovisno o pH vrijednosti tla ili vode.

Trazex je snažna formula koja osim visoke koncentracije mikroelemenata poput cinka, željeza, bakra, bora i mangana sadrži i L-aminokiseline i organske ekstrakte koji pomažu boljem usvajanju hranjiva, a rezultat primjene je poticanje vegetativnog rasta, cvatnje, rano formiranje ploda, povećanje metaboličke aktivnosti biljke, te brža i efikasnija asimilacija mikrohranjiva.

Bioplex je kompleksni biostimulator koji je izvstan za jačanje biljnih funkcija. Sadrži makro i mikro elemente kao i različite supstance prirodnog podrijetla koji stimuliraju fiziološke procese u biljci.

Inex kao okvašivač, aktivator i penetrator smanjuje površinsku napetost vode i povećava kontaktnu površinu lista. Djeluje kao pojačivač primjenjenih folijarnih gnojiva i otporan je na ispiranje, te ne stvara pjenu u prskalicama.

Primjenom sva tri preparata prinosi će biti optimizirani na najisplativiji način.

Fenofaze strnih žitarica su:
  • Nicanje
  • Početni rast
  • Busanje
  • Vlatanje
  • Klasanje
  • Zrioba

Za folijarnu gnojidbu strnih žitarica po fenofazama preporučamo sljedeće:

Pročitaj

Sve informacije iz kataloga su orijentacijskog karaktera te služe samo kao pomoć ili putokaz profesionalnim uzgajivačima i korisnicima. Prihrana može varirati ovisno o tipu tla, pH vrijednosti tla, osnovnoj gnojidbi, hibridu ili sorti, načinu uzgoja i drugim faktorima. Stoga ove preporuke ne pružaju garanciju uspješnog uroda. Preko osamdeset godina uspješnog poslovanja Agrimatco je sigurnost proizvođača na dobar odabir!


Fenofaze


Nedostatci