Prihrana korjenastog povrća

Mrkva, peršin, celer, pastrnjak i cikla, spadaju u skupinu povrća kojemu za rast i razvoj pogoduju umjereno topla i vlažna područja. Sjeme klija pri relativno niskim temperaturama, već na 3 do 4 °C, a samo cikla na 6 do 8 °C. Mlade biljčice relativno su otporne na kasne proljetne mrazeve, što omogućuje sjetvu korjenastog povrća relativno rano u proljeće. Isto tako i rani jesenski mrazevi ne nanose im značajnije štete.

Prihrana korjenastog povrća

U fenofazi kada kreće razvoj rozete tj. kada je razvijen 4. list (od 15-20 dana) prihrana se vrši primjenom vodotopivog gnojiva Novalon 20-20-20+TE i vodotopivog gnojiva Kelatex B, gnojiva sa visokom koncentracijom Bora(B). Kelatex B je važan u biljci pri transportu asimilata, za formiranje korijena, sintezu i kretanje šećera, čvrstoću i kvalitet ploda. Kelatex B se primjenjuje u količini 100-400 g/ha. Novalon 20-20-20+TE veoma je važan za vegetativan porast i primjenjuje se u količini 3-5 kg/ha.

Tokom intenzivnog porasta primjeniti Trazex, za idealan omjer mikroelemenata u količini 0,5 kg/ha ili Agrofol 390, NPK tekuće gnojivo namijenjeno za folijarnu prihranu, u količini 3-5L/ha. Trazex i Agrofol 390 pospješuju otpornost biljaka na bolesti i napade štetnika. Tokom intenzivnog porsta, do vađenja korijena, koristiti vodotopivo gnojivo Novalon 6-12-36+3MgO+Te u količini 3-5 kg/ha koje će takođe utjecati i na kvalitetu plodova. Svakih 10-14 dana naizmjenično, folijarno ili kroz sustav kap na kap koristiti Calcinit (3-5 kg/ha) i Calcium Mainstay (3L/ha) što će pospješiti čvrstoću plodova.

Za jačanje biljnih funkcija/antistres koristiti Bioplex 0,3 – 0,5 L/ha svakih 7-10 dana. Bioplex je biostimulator koji se primjenjuje kod visokih temperatura i nepovoljnih uvjeta.


Preporuke Agrimatco za uzgoj hibrida povrća su orjentacionog karaktera te nisu obavezne. Prikupljene su kroz niz godina od vodećih povrtlara te Agrimatco ne snosi odgovornost kod različitih rezultata uzgoja pošto su sve prikazane vrste povrća uzgajane u idealnim uvjetima. Preko 80 godina uspješnog poslovanja Agrimatco je sigurnost proizvođača na dobar odabir!


Fenofaze


Nedostatci