Prihrana kupusnjača

Kupusnjače po raširenosti u proizvodnji jedna su od najznačajnijih skupina povrtnih kultura. Ove povrtnice najbolje uspijevaju na humusom bogatim tlima dobre prozračnosti i dovoljno opskrbljene vlagom te blago kisele do neutralne reakcije gdje je pH vrijednost tla između 6 i 7. U kupusnjače ubrajamo: kupus, kineski kupus, kelj, kelj pupčar, raštiku i lisnati kelj, korabicu, cvjetaču i brokulu.

Prije određivanja gnojidbe potrebno je znati stanje hraniva u tlu i pH tla. Kupus iznosi iz tla velike količine hranjivih tvari i odlikuje se naročito velikim zahtjevima prema dušiku i kaliju. Unošenje dušika jako povećava prinos, ali je pri tom vrlo značajan međusobni odnos N:P:K. Ako se preobilno gnoji dušikom glavica ostaje rastresita, meka i šuplja te je tržišna vrijednost takvih glavica mala. S povećanjem količine kalijskih gnojiva povećava se čvrstoća glavice, a nedovoljna količina kalija u odnosu na dušik izaziva neugodan miris kod kuhanja takvog kupusa.

Faze prihrane

1. faza
 • U startnoj gnojidbi tla prije presađivanja biljke koristiti Trazex, preparat sa visokom koncentracijom mikroelemenata u količini od 2 kg pomiješano sa granuliranim gnojivom Yara NPK 7-12-25 od 300-400 kg/ha. Gnojivo rasipati po čitavoj površini i unijeti sjetvospremačem na 5-10 cm.
 • Trazex je snažna formula koja otklanja nedostatak mikroelemenata(Mo) (brokula, cvjetača).
2. faza
 • Sljedeća faza u prihrani kupusnjača je ukorijenjavanje presadnica i razvoj korijenovog sustava. Vodotopivo gnojivo Novalon 12-48-6+TE ili Rootex, stimulator rasta i razvoja korijena, primjenjuju se sustavom kap na kap u količini 0,5 g /1L vode za Novalon 12-48-6+TE ili 0,25 g/1L vode za Rootex.
3. faza
 • U fenofazi do savijanja glavica preporuča se primjena jedanput tjedno vodotopivog gnojiva Novalon 20-20-20+TE u količini 3-5 kg/ha folijarno ili 0,5-1,5 g/1L vode kroz sustav kap na kap. Novalon 20-20-20+TE utječe na vegetativan porast biljke.
 • Za pospješivanje transporta asimilata i rasta, u ovoj fazi preporuča se vodotopivo gnojivo sa visokom koncentracijom bora, Kelatex B, folijarno 1kg/ha ili Calcibor 1,5-2 ml/1L vode kroz sustav kap na kap.
 • Kod folijarne primjene gnojiva Novalon 20-20-20+TE i Kelatex B, koristiti okvašivač Inex u dozi 0,1% po ha na 200 L vode.
4. faza
 • Savijanje glavica je fenofaza gdje se preporuča prihrana vodotopivim gnojivom Novalon 15-5-35+TE, Keymag 10-0-40+2MgO ili Novalon 6-12-36+3MgO (5 kg/ha, jednom tjedno) i tekućim gnojivom s visokim sadržajem bakra Kalex Cu u količini 1L/ha (protiv bakterijskih i gljivičnih oboljenja).
 • Za primjenu kroz sustav kap na kap, Novalon 15-5-35+TE, Kalex Cu , Keymag 10-0-40+2MgO ili Novalon 6-12-36+3MgO primjeniti u količini 1-1,5 g/1L vode.
 • Vodotopiva gnojiva Novalon pospješuju kvalitetu plodova, a Kalex Cu utječe na smanjenje bakterijskih i gljivičnih bolesti ploda.
5. faza
 • Kada je već 70% glave formirano pa sve do berbe koristiti Calcium Mainstay, 3-5 L folijarno u intervalima od 10-14 dana ili Promet Ca u količini 1,5-2L/ha. Calcium Mainstay je pogodan za kisela tla smanjujući toksični efekat teških metala, a potičući mikrobakteriološku aktivnost. Takođe poboljšava konzistenciju staničnih zidova, kvalitetu ploda i jača otpornost na bolesti.
 • U ljetnjim visokim temperaturama i drugim nepovoljnim uvjetima obavezna je primjena Bioplexa 0,5 L/ha folijarno u intervalima od 10-14 dana. Koristiti ga pri zaštiti protiv bolesti i štetnika, za jačanje metaboličkih aktivnosti biljaka u stresnim uvjetima. Aplicirati zajedno sa folijarnim gnojivima kroz cijelu sezonu.
 • Prihrana može varirati ovisno o tipu tla, PH vrijednosti tla, osnovnoj gnojidbi hibridu ili sorti, načinu uzgoja i drugim faktorima.
 • Preporučamo koristiti okvašivač INEX kod svake folijarne primjene u dozi od 50 ml na 100 L vode.

Preporuke Agrimatco za uzgoj hibrida povrća su orjentacionog karaktera te nisu obavezne. Prikupljene su kroz niz godina od vodećih povrtlara te Agrimatco ne snosi odgovornost kod različitih rezultata uzgoja pošto su sve prikazane vrste povrća uzgajane u idealnim uvjetima. Preko 80 godina uspješnog poslovanja Agrimatco je sigurnost proizvođača na dobar odabir!


Fenofaze

Brokula

Cvjetača

Kupus

Nedostatci