Prihrana kupusnjača

Kupusnjače po raširenosti u proizvodnji jedna su od najznačajnijih skupina povrtnih kultura. Ove povrtnice najbolje uspijevaju na humusom bogatim tlima dobre prozračnosti i dovoljno opskrbljene vlagom te blago kisele do neutralne reakcije gdje je pH vrijednost tla između 6 i 7. U kupusnjače ubrajamo: kupus, kineski kupus, kelj, kelj pupčar, raštiku i lisnati kelj, korabicu, cvjetaču i brokulu.

Prije određivanja gnojidbe potrebno je znati stanje hraniva u tlu i pH tla. Kupus iznosi iz tla velike količine hranjivih tvari i odlikuje se naročito velikim zahtjevima prema dušiku i kaliju. Unošenje dušika jako povećava prinos, ali je pri tom vrlo značajan međusobni odnos N:P:K. Ako se preobilno gnoji dušikom glavica ostaje rastresita, meka i šuplja te je tržišna vrijednost takvih glavica mala. S povećanjem količine kalijskih gnojiva povećava se čvrstoća glavice, a nedovoljna količina kalija u odnosu na dušik izaziva neugodan miris kod kuhanja takvog kupusa.

Faze prihrane

Pročitaj

Preporuke Agrimatco za uzgoj hibrida povrća su orjentacionog karaktera te nisu obavezne. Prikupljene su kroz niz godina od vodećih povrtlara te Agrimatco ne snosi odgovornost kod različitih rezultata uzgoja pošto su sve prikazane vrste povrća uzgajane u idealnim uvjetima. Preko 80 godina uspješnog poslovanja Agrimatco je sigurnost proizvođača na dobar odabir!


Fenofaze

Brokula

Cvjetača

Kupus

Nedostatci