Prihrana zelene salate i špinata

Pročitaj

Zelena salata je povrtna kutlura koja se u Hrvatskoj uzgaja gotovo tijekom cijele godine. Salata ima skromne potrebe za toplinom i svjetlošću, što je čini idealnom za uzgoj u staklenicima i plastenicima tijekom jeseni, zime i ranog proljeća. Obično se sadi nakon kultura duge vegetacije kao što su krastavac, rajčica, paprika. Zbog kratkog uzgojnog ciklusa, osnovna gnojidba salate je jednostavniji tehnološki zahvat, te se provodi kao osnovna gnojidba prije sadnje te dvije prihrane tijekom rasta i razvoja glavica.

Za uspješno gajenje špinata neophodna su veoma plodna, srednje teška zemljišta, lako propustljiva i dobre strukture. Špinat ne podnosi kisela zemljišta, već ona bogata kalcijumom. Najpogodnije zemljište je sa pH 6,5-7.

Prije presadjivanja presadnica u tlo unijeti organski regulator tla H-85. H-85 se primjenjuje u dozi do 10 kg/ha direktno na tlo. Također se može napraviti otopina u omjeru 2-4g /1L vode. Presadnice se umoče u otopinu kraće vrijeme prijepresađivanja. H-85 poboljšava zdravlje i vigor mladih biljčica.

U svim fenofazama preporuča se BIOPLEX kroz sustav kap na kap 0,5-1L/ha. Biostimulator koji sadrži fitohormone i L-aminokiseline za jačanje biljnih funkcija u nepovoljnim uvjetima (hladnoća, zastoj u rastu ...).

Optimalna količina hranjivih elemenata u listu salate u plasteničkom uzgoju (Kay i Hill, 1998):

Makroelementi%
Dušik (N)3,1-4,5
Fosfor (P)0,3-0,6
Kalij (K)4,5-8,0
Sumpor (S)0,20-0,30
Kalcij (Ca)0,80-2,00
Magnezij (Mg)0,30-0,70
Natrij (Na)0,00-0,30
Mikroelementiµg/g
Željezo (Fe)50-100
Mangan (Mn)50-300
Cink (Zn)25-250
Bakar (Cu)7-80
Bor (B)25-55

Zelena salata je kultura koja zahtjeva veliku količinu kalija (K), te dobru raspoloživost kalcija (Ca) i magnezija (Mg). Tijekom zimskog uzgojnog ciklusa rastu potrebe za većom količinom fosfora (P) koji je vrlo važan za dobru otpornost salatena niže temperature. Od mikroelemenata salata ima visoke potrebe za manganom (Mn) i cinkom (Zn).


Preporuke Agrimatco za uzgoj hibrida povrća su orjentacionog karaktera te nisu obavezne. Prikupljene su kroz niz godina od vodećih povrtlara te Agrimatco ne snosi odgovornost kod različitih rezultata uzgoja pošto su sve prikazane vrste povrća uzgajane u idealnim uvjetima. Preko 80 godina uspješnog poslovanja Agrimatco je sigurnost proizvođača na dobar odabir!


Fenofaze


Nedostatci